ovo je potpis

30.11.2009., ponedjeljak

Prvi arrondissement

1er - tradicionalno se piše rimskim slovima, iako su u upotrebi sve više i arapski brojevi

Ovaj arr. je geografski centar Pariza, a ujedno lokacija jednog od najpoznatijih muzeja svijeta - Louvre muzeja. Tu je smješten i jedan od najpoznatijih vrtova, smješten ispred muzeja - Tuileries (ime koje je nekada bilo sinonim za francuski dvor, a koji se, pak, nalazio u Louvreu).
To je arr. u kojem je smještena ulica Rivoli, nadsvođena lukovima, a koja je ujedno i kičma cijelog arondismana. U njoj se nalaze brojne suvenirnice, ali isto tako i poznata antikvarnica u kojoj možete kupiti predmete koji su stariji od izložaka u Louvru (ovo možete nemojte shvatiti doslovno - riječ je o basnoslovnim ciframa).

Na zapadnom dijelu prvog arr. je i Place Vendome - maestralno djelo arhitekture iz 18. stoljeća. Unutar Place Vendome (jer je okruglog oblika) nalaze se draguljarnice, parfumerije i ostali dućani renomiranih svjetskih brendova.

Na broju 15 je hotel Ritz - sinonim elegancije i luksuza - otvoren 1898. godine.
Coco Chanel je živjela u ovom arondismanu preko 30 godina, a sadašnji bar "Hemingway" je bio omiljeni bar istoimenog pisca, ali ga je voljela i F. Scott Fitzgerald.

Iako se čini da je to prilično bučno mjesto, može se naći i pokoji trenutak mira. Daleko od gradske vreve i glavnih ulica postoje razni parkovi u kojima se, za sunčanih dana, možete zavaliti, staviti sunčane naočale i čitati knjigu za koju do sada niste našli vremena. A u pješačkim zonama jednostavno možete zagledati ukusno uređene izloge.

Prvi arr. nije velik, ali je svakako esencijalan u nastanku i u povijesti grada.





Povratak na: Arrondissements de Paris


- 15:31 - Komentari (2) - Isprintaj - #

29.11.2009., nedjelja

Arrondissements de Paris

Arrondissement (arondisman) - moj slobodan prijevod - gradski predio, općina, dio grada, okrug, dio gradske cjeline.

U sljedećim postovima, radi lakšeg snalaženja, arondismane ću označavati sa oznakom arr., upravo kako ih označavaju ovdje.

Pariz je sastavljen od 20 arondismana koji su 'složeni' u obliku puževe kućice. Svi funkcioniraju kao cjelina, iako svaki okrug ima svoju općinu, svoju elektru i slično.

Često ćete, šećući, prelaziti iz jednog arondismana u drugi, a da to nećete ni primijetiti. Oni sa manjim rednim brojevima smješteni su bliže centru grada, a dvocifreni (iako ne svi) graniče sa predgrađima Pariza.

Neki su više traženi, neki manje. Neki su više boemski, neki manje. Neki su mirniji, neki nisu.

Radi lakšeg snalaženja, svaki arr ima svoj poštanski broj, i tako npr. prvi arr. ima poštanski broj 75001, dok 20-ti ima poštanski broj 75020.

Ako tražite stan u Parizu, morate biti svjesni da svaki arondisman ima svoje 'značajke', svoje prednosti i mane. Na to bi trebalo obratiti pažnju.

Pariz je prilično siguran grad, ali se, po nekom nepisanom pravilu, zna gdje bi moglo biti određenih neprilika, a gdje ne. Tako, npr. 16-ti arr. ima ugled najmirnijeg, skoro i najskupljeg okruga za život i gotovo je sigurno da tamo nećete naići na neugodnosti.

U nekim arondismanima, koji su ogromni (npr. 15-ti), neki su dijelovi sigurni i ugodni za život, dok u drugim kvartovima tog istog arondismana možete doživjeti neugodnosti (ali neugodnosti tipa da vam netko nešto dobacuje ili da vam prilaze razni tipovi, ništa strašno).

U principu, kako sam već negdje napisala, a što mi je rekao jedan poznanik: po danu, Pariz je siguran svugdje, a po noći najsigurniji je gdje je najsvjetliji.

Naravno da to ne isključuje povremena džeparenja na Champs- Elysee usred bijela dana. Ali, toga valjda ima svugdje.

Budući da su arondismani prilično prepleteni, i ne primjetite kad iz devetog uđete u sedamnaesti ili iz prvog u četvrti, ja ću vam ih predstavljati po rednim brojevima.

Pa, krenimo.....

1e2e3e4e5e6e7e8e9e10e11e12e13e14e15e16e17e18e19e20e

- 20:07 - Komentari (7) - Isprintaj - #

26.11.2009., četvrtak

I'm back again :)



I evo me nakon mjesec dana putešestvija.

Kad putujete avionom, na aerodromu nerijetko susrećete poznate osobe. Tako je prošli put sa mnom u avionu bio i Darko Rundek, a ovaj put svoje najmilije je sa Plesa ispratio Oliver Mlakar (još uvijek je živ, još uvijek isti i još uvijek ima isti osmijeh).

Kave u kafićima su drastično poskupjele od srpnja ove godine. Nemalo sam se iznenadila kad sam vidjela da je cijena kave s mlijekom (male) 9 kn, i to i u Puli i u Rijeci i na svim benzinskim crpkama na autoputu.
Ali sam i pila bijelu kavu za 7 kn u Zagrebu.

Ono što me je oduševilo je dovršenje nekih radova na cestama (riječka obilaznica, recimo). Naime, kad smo prolazili prošli put, to je bila muka i pokora, gužva i čekanje, al sad izgleda sasvim solidno.

Nagledala sam se serija sa hrvatskim titlovima smijeh, nakupovala sam se knjiga i raznih potrepština u DM-u. Dočekala rođenje jednog prekrasnog dječaka cerek i sve u svemu, napunila baterije do sljedećeg dolaska.

Najčešće pitanje koje su mi ljudi postavljali bilo je "Je li skupo u Parizu?" Bila sam sklona reći da jeste, dok nisam vidjela cijene u trgovinama (koje su isto drastično skočile od srpnja), tako da mogu reći da je skupo u Mostaru i u Hrvatskoj, a da u Parizu nije skupo (govorim o osnovnim prehrambenim artiklima koje se mogu kupiti u dućanima). Mada ni odjeća ne zaostaje. I to je ono što me je dosta ražalostilo, moram reći.

Pariz je skup na raznim levelima, ali nikako na osnovnim životnim potrebama. Bar ne iz moga kuta gledanja, jer ovdje pojam "kriza" ima sasvim drugačiji prizvuk i fale sasvim druge stvari nego kao kod nas. Jer ako je ovo kriza, onda ne znam kako je kad je dobro.

Ali da ne ulazim u te detalje, ne želim.

Kad sam već spomenula Pariz, primijetila sam da uopće nisam pisala o arrondismantima ovdje. To će biti tema mojih sljedećih desetak postova, ako u međuvremenu ne iskrsnu slike sa Božićne parade ili nešto slično cerek




- 11:25 - Komentari (6) - Isprintaj - #

01.11.2009., nedjelja

Jedna mala odjava :)

Sljedeći post očekujte krajem mjeseca, kad se vratim iz svojih krajeva :))))
- 15:43 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>


dodaj rss

Komentari On/Off

dan po dan

donazuli@gmail.com

donazuli@gmail.com


page counter